En 2017 guide till frankeringsmaskiner

Frankeringsmaskin

Frankeringsmaskiner kan underlätta det dagliga arbetet med posthantering på såväl små som stora företag samtidigt som det också kan vara kostnadsbesparande. Men vad är egentligen en frankeringsmaskin, hur fungerar de, vilka är fördelarna med frankeringsmaskiner och vilken maskin ska man välja?

I vår guide till frankeringsmaskiner kommer du att få våra bästa tips och råd om just frankeringsmaskiner.

Vilken information söker du?

  1. Vad är en frankeringsmaskin?
  2. Vilka är fördelarna med en frankeringsmaskin?
  3. Hur fungerar en frankeringsmaskin?
  4. Vilken frankeringsmaskin ska jag välja?
  5. Vilka leverantörer av frankeringsmaskiner finns det?
  6. Ska jag hyra eller köpa frankeringsmaskin?


Vad är en frankeringsmaskin?

En frankeringsmaskin är ett smart sätt för företag att förenkla sitt arbete med att frankera brev, men också att spara pengar på. Med en frankeringsmaskin går det på någon minut att frankera företagets brevskörd jämfört med den tid det tar att klistra fast vanliga frimärken.

Med en frankeringsmaskin kan man dessutom spara in minst 50 öre per brev jämfört med vanligt porto för inrikes förstaklassbrev. Det finns frankeringsmaskiner både för små och för stora företag och det fungerar att frankostämpla alla typer av brev, såväl inrikes som utrikes post.

Om du vill jämföra priser på frankeringsmaskiner fyll i det korta formuläret.


Vilka är fördelarna med en frankeringsmaskin?

Även om man bara har en liten volym brev att posta så kan det löna sig att ha en frankeringsmaskin. Här listar vi några av fördelarna med frankeringsmaskiner.

1. Du sparar pengar.
Visst kan en frankeringsmaskin ses som en dyr investering, men det kan också kan bli en stor besparing. Det sägs att man kan spara uppemot 25 procent på sina portokostnader med en frankeringsmaskin.

2. Du betalar rätt kostnader för portot.
Med en frankeringsmaskin betalar du den exakta kostnaden för portot. Maskinen väger försändelsen automatiskt och du betalar exakt det porto som brevet eller paketet kostar.

3. Du sparar tid.
Genom att använda en frankeringsmaskin spar du tid istället för att klistra på ett frimärke i taget. Du slipper också väga varje försändelse separat och beräkna frakten för respektive brev eller paket, vilket sparar in ytterligare tid.

4. Du slipper köpa hem frimärken.
En frankeringsmaskin laddar du med pengar i förväg och det innebär att du aldrig behöver riskera att få slut på frimärken. Du kan enkelt ladda din frankeringsmaskin via nätet när som helst på dygnet. Ett annat förslag är att koppla ett autogiro till maskinen så laddas den på automatiskt en gång i månaden med den summa du vill.

5. Du har alltid rätt porto tillgängligt.
En frankeringsmaskin innehåller alla porton som finns, vilket innebär att du som skickar både inrikes och utrikes post, både A-post och B-post samt skickar försändelser av olika vikt inte behöver ha ett stort lager av olika frimärksvalörer hemma. Frankeringsmaskinen väljer automatiskt ut rätt porto och frankerar.


Hur fungerar en frankeringsmaskin?

Delar av frankeringsmaskin

Frankeringsmaskinen frankerar dina försändelser åt dig istället för att du själv behöver sitta och klistra fast frimärke efter frimärke. Dessutom har frankeringsmaskinen en inbyggd våg, vilket innebär att den automatiskt väger de brev eller paket som ska skickas och därefter beräknar kostnaden för portot automatiskt.

Frankeringsmaskinen kan dessutom trycka texter eller bilder på kuvertet, till exempel företagets logotyp eller ett budskap till avsändaren, vilket skapar personliga, unika och snygga brev eller paket till mottagarna. Det går att göra frankostämplingen antingen direkt på kuvertet eller på självhäftande etiketter som sedan klistras fast på kuverten.

I samband med att du köper en frankeringsmaskin så måste du också skaffa dig en licens hos Posten. Licensavtalet gäller tills vidare när det är beviljat. Innan du börjar använda din frankeringsmaskin måste du också ladda på den med pengar att köpa portot för.

Underhållet av en frankeringsmaskin är nästintill obefintligt. Det enda som krävs är att ladda den med pengar samt att byta bläckpatroner då och då. Att fylla på med pengar är inte svårare än att ladda kontantkortet i mobilen och att byta bläckpatroner i frankeringsmaskinen är inte svårare än att byta dem i skrivaren. Bläck kan enkelt köpas direkt på nätet.

För att få veta de exakta kostnaderna för att hyra respektive köpa frankeringsmaskin kan du fylla i formuläret ovan för gratis offerter från ledande leverantörer.


Vilken frankeringsmaskin ska jag välja?

Frankeringsmaskiner finns i en rad olika utföranden, från enkla maskiner till mer avancerade varianter. Det finns en modell för varje behov, helt enkelt. Därför ska vi försöka guida dig genom djungeln av frankeringsmaskiner så att du hittar rätt maskin just för dig.

Små företag

De allra minsta modellerna av frankeringsmaskiner är anpassade för hemmakontoret, egenföretagare eller små bolag som har relativt liten postvolym.

De allra minsta modellerna vänder sig till de som skickar från 2-3 brev och uppåt per dag. Dessa maskiner hanterar vikter upp till tre kilo på sin inbyggda våg och de klarar av att frankera uppemot 20 brev per minut.Pitney Bowes DM300 Maskinerna är tystgående, små, enkla och smidiga att använda. De erbjuder möjlighet att bifoga företagets logotyp och personliga meddelanden i samband med portostämplingen. Exempel på frankeringsmaskiner inom denna kategori är DM300 från Pitney Bowes, MyMail Max från Francotyp Postalia och Mailmax I från Frama.

De lite större modellerna som riktar sig till små företag vänder sig till företag som skickar från 10-40 brev och uppåt per dag. De hanterar större volymer, tyngre vikter och klarar ofta av att frankera uppemot 40 brev om dagen. De har också ofta lite mer avancerade funktioner, till exempel inställningar för olika konton eller möjlighet till automatiserade maxbelopp för porton. Exempel på frankeringsmaskiner inom denna kategori är DM100i, DM250i och DM175i från Pitney Bowes, IS-350, IS-280 och IJ-25 OLS från Neopost samt PostBase från Francotyp Postalia.

Medelstora och stora företag

Medelstora och stora företag hanterar dagligen en ansenlig mängd post och därför är de frankeringsmaskiner som vänder sig till dessa företag mer avancerade. Maskinerna i denna kategori vänder sig till de som skickar 150 brev och uppåt per dag.

Francotyp Ultimail

Dessa maskiner har exempelvis ofta en brevmatningsfunktion, vilket innebär att frankeringsmaskinen först väger och därefter automatiskt frankerar brevet. De har också vanligen en matningsfunktion och de brukar kunna hantera frankeringen av uppemot 150 brev per minut. Dessutom kan de ha andra funktioner som underlättar frankeringen, så som etikettfunktioner, automatisk förslutning av kuverten, varningsindikator för lågt portosaldo eller för att färgpatronerna börjar ta slut och så vidare.

De kan också kopplas till en dator för att få analyser av företagets portohantering och portokostnader. Exempel på frankeringsmaskiner inom denna kategori är DM550 från Pitney Bowes, IS440 från Neopost, UltiMail från Francotyp Postalia och Mailmax Speed från Frama.


Vilka leverantörer av frankeringsmaskiner finns det?

De mest kända leverantörerna av frankeringsmaskiner här i Sverige är Pitney Bowes, Neopost, Frama och Francotyp Postalia.

Pitney Bowes

Pitney Bowes

Pitney Bowes är en stor och erkänd aktör på marknaden. Företaget grundades 1920 och fick sitt namn från grundarna Arthur Pitney och Walter Bowes. Pitney Bowes är ett amerikanskt bolag vars huvudkontor finns i USA, men de har numera verksamhet i fler än 130 länder runt om i världen.

Företaget grundades utifrån tanken att tillverka en maskin som kunde frankera brev utan att använda frimärken, men idag tillhandahåller de en lång rad produkter och tjänster inom kontor och post. I Sverige har Pitney Bowes funnits sedan 1970 och det finns för närvarande sex fysiska butiker i

Neopost

Neopost

Neopost är Europas största företag inom tillverkning av maskiner för posthantering. Frankeringsmaskiner hör till de mest sålda produkterna, men de har också andra produkter i sitt sortiment. Neopost ingår i en fransk företagskoncern och de finns för närvarande i ett 20-tal länder världen över.

Här i Sverige finns det fysiska kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås, men återförsäljare finns över hela landet. Deras frankeringsmaskiner är tysta, digitala och använder sig av skrivartekniken InkJet.

Frama

Frama

Frama är ett av de yngre företagen som tillverkar och säljer frankeringsmaskiner och andra produkter för postsystem, så som kuvertöppnare, portovågar och falsmaskiner. Företaget grundades utanför Bern, Schweiz och alla produkter tillverkas fortfarande där, vilket innebär att företaget har full koll på hela tillverkningsprocessen.

Frama grundades 1970 och har gått väldigt bra framförallt de senaste tio åren då de har fördubblat sin tillverkning. De satsar mycket på utveckling av sina produkter och försöker se till att deras kunder ska ha möjlighet att få den senaste och bästa tekniken. Idag säljs deras produkter till över 60 länder runt om i världen.

Francotyp

Frankotyp

Företaget Francotyp grundades 1923 i Tyskland och företaget Postalia grundades 1938 i samma land. De båda slogs ihop 1983 och fick då namnet Francotyp Postalia, men oftast kallas de för FP för enkelhetens skull. Företaget finns i 85 länder och de har haft verksamhet i Sverige sedan 1935.

De har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, men tack vare sina återförsäljare finns de representerade över hela landet. Francotyp Postalia ligger i framkant med utveckling av frankeringsmaskiner och de var exempelvis först med att introducera automatiska frankeringsmaskiner.


Ska jag hyra eller köpa frankeringsmaskin?

Det finns möjlighet både att köpa och hyra frankeringsmaskin. De enklaste modellerna kostar från 10 000 kronor och de mer avancerade modellerna går förstås på mycket mer än så.

Men det är också många företag som erbjuder hyres- eller leasingavtal för frankeringsmaskiner, vilket kan vara fördelaktigt för mindre bolag. Att hyra är också ett smart sätt ifall man är osäker på vilken frankeringsmaskin som passar just ens eget företag.

Det kostar vanligen omkring 9 kronor per dag att hyra de minsta varianterna av frankeringsmaskin.

Sprid vidare