Kaffemaskiner till företaget - en guide

Kaffemaskin till företaget
De flesta företag har insett att kaffe på jobbet är viktigt för de anställda. Oavsett företagets storlek brukar man därför se till att det finns möjlighet för de anställda att ta en kopp gott kaffe under arbetsdagen. Ett litet företag klarar sig kanske med en liten kaffebryggare eller en mindre kaffemaskin för hemmabruk. Ett större företag kommer att behöva en lite större och mer avancerad kaffeautomat.

I den här artikeln ger vi en guide till att välja och köpa kaffemaskin.

Vilken information söker du?


• Kaffe på jobbet

• Olika typer av kaffemaskiner

• Välja kaffemaskin

• Priser på kaffemaskiner

• Underhållning av maskinen

• Hyra eller köpa

• Olika leverantörer av kaffemaskiner


Kaffe på jobbet

Det är inte ovanligt att vi dricker fyra, fem koppar kaffe på jobbet. Faktum är att fikarasterna är bland de bästa stunderna på hela arbetsdagen för många. Att dricka kaffe på jobbet kan göra att man slappnar av, stressar ner, blir piggare och dessutom är det ett sätt att kunna umgås med kollegorna, skvallra lite och kanske fira när man har rott hem en stor affär.

Genom att kliva upp från sin skrivbordsstol och bege sig in i fikarummet för att ta en kopp kaffe rensar man hjärnan och får nytt syre i hela kroppen. Dessutom är ju kaffe i sig uppiggande eftersom det innehåller koffein. Därför blir man ofta mer effektiv och produktiv efter en fikarast. Att kaffe på jobbet är viktigt är det alltså inget snack om.

Läs mer: Vad säger din kopp om dig?

Olika typer av kaffemaskiner

Det finns flera olika typer av kaffemaskiner att välja bland och vilken man ska välja beror dels på smak och dels på plånbok. Man brukar skilja mellan olika typer av kaffemaskiner beroende på hur man fyller på dem. Det finns exempelvis kaffemaskiner med färskbryggt kaffe (färskbryggautomater), kaffeautomater med hela bönor (bean-to-cup), kaffeautomater med frystorkat kaffe (instant), espressobryggare och filterbryggare. En grov indelning görs också mellan kapselmaskiner och helautomatiska kaffemaskiner.

Helautomatisk kaffemaskinKaffemaskin till företaget
En helautomatisk kaffemaskin sköter hela processen från att mala kaffebönor till att brygga kaffet samt värma och skumma mjölk. En sådan maskin är dyrare i inköp, men när man fyller på den så fyller man endast på med vanliga kaffebönor. Det innebär dels att den blir billig i underhåll och dels att det är enkelt att fylla på den i och med att kaffebönor finns att köpa lite varstans. Eftersom man använder kaffebönor kan man också påverka hur kaffet ska smaka utifrån vilka kaffebönor man väljer. En helautomatisk kaffemaskin är också mer miljövänlig än en kapselmaskin eftersom man inte behöver slänga de använda kapslarna och dess förpackningsmaterial. En nackdel med en helautomatisk maskin är dock att man måste rengöra den ofta och helst tömma ur sumpen efter varje användning.

Kapselmaskin
En kapselmaskin är enkel att använda. För att fylla på den så köper man färdiga kapslar och man kan själv välja smak på kapslarna, vilket ger en stor valfrihet. En kapselmaskin är billigare i inköp, men å andra sidan tillkommer ständigt kostnaderna för kapslarna och dessa kan vara rätt dyra. Kapselmaskiner får kritik för att de inte är så miljövänliga i och med att det blir avfall från kapslarna. Dessutom är det en nackdel att kapslar från olika tillverkare inte passar i varandras maskiner.

Läs mer: Jämför helautomatisk kaffemaskin och kapselsystem

Kombinationsmaskin
En kombinationsmaskin är ett bra val för det lite större företaget. Dessa maskiner har nämligen inte bara kaffe i utan där kan man även välja andra typer av varma drycker så som varm choklad, kaffe latte, Wiener Melange och te. Sådana maskiner kan fås antingen med kapslar eller som helautomatiska.

Läs mer: Kaffebönor och kapslar

Välja kaffemaskin

I undersökningar har det visat sig att svenskarna ställer allt hårdare krav på att kaffet på arbetsplatsen ska vara av hög kvalitet och att det ska finnas många alternativ att välja bland i kaffeautomaterna. Hos de anställda är det viktigt med en trevlig fikastund där man kan umgås och stressa av från arbetsuppgifterna en kort stund för att sedan gå in i arbetsuppgifterna igen med ny energi. Hos många företag är det också en viktig del av mötet med kunderna att man bjuder såväl nya som befintliga kunder på fika när de besöker företaget. Ett gott kaffe ger då bästa möjliga intryck. Därför är det väldigt viktigt att man väljer rätt kaffemaskin.

Om du vill jämföra kaffemaskiner baserat på vad som är viktigt för dig vänligen fyll i det korta formuläret ovan.

När man väljer kaffemaskin ärEspressomaskin det viktigt att tänka på att en kaffemaskin för ett företag har högre krav på sig än en kaffemaskin som är tänkt för hemmabruk. En kaffemaskin för företag har fler användare och den kanske får stå i en miljö som inte är helt optimal för en kaffemaskin. Därför bör man vara noggrann med att välja en kaffemaskin av hög kvalitet och som är anpassad för företagets behov. Kolla exempelvis hur många koppar som maskinen klarar på per dag, hur vatten och kaffepulver fylls på, hur många valmöjligheter som finns och hur enkla och användarvänliga de olika maskinerna är.

Läs mer: Olika sorter av kaffemaskiner
Läs mer: Espressomaskiner och kaffekvarnar

Priser på kaffemaskiner

Kaffemaskiner kostar från någon tusenlapp för de allra enklaste och uppemot 20 000 kronor för de dyrare kaffemaskinerna som har hög kapacitet. Den dyraste kaffemaskinen kostar närmare 60 000 kronor.

Läs mer: Priser på espressomaskiner

Underhållning av maskinen

När man köper eller hyr en kaffemaskin är det viktigt att välja en maskin som är lätt att rengöra. Det finns även kaffemaskiner som har automatisk rengöring, vilket kan vara smart eftersom man då inte riskerar att glömma bort att göra rengöringen. Ett tips för företag är att välja en kaffemaskin som är kopplad direkt till vattennätet. Annars måste man nämligen själv fylla på med vatten i kaffemaskinen regelbundet och det kan leda till irritation och merjobb både för de anställda när vattnet är slut i maskinen och för den som måste bära tunga vattendunkar och fylla på maskinen. När det gäller underhåll av kaffemaskiner så räknas även påfyllning in.

Det finns olika varianter av kaffemaskiner, så som kapselmaskiner eller helautomatiska kaffemaskiner, men oavsett vilken man väljer så måste de fyllas på. Väljer man en kapselmaskin måste den fyllas på med kapslar av rätt märke och om man då väljer ett mindre känt märke kan det vara svårt att få tag på kapslar för att fylla på kaffemaskinen. Väljer man istället en maskin där man bara fyller på med kaffebönor riskerar man inte detta problem.

Hyra eller köpa

Man kan antingen välja att hyra kaffemaskin eller köpa en kaffemaskin. Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Fördelen med att hyra en kaffemaskin, eller leasa en kaffemaskin, är att då behöver man inte göra särskilt mycket själv. Då sköter nämligen tillverkaren eller leverantören om allt ifrån att installera kaffemaskinen till att fylla på den, rengöra den och göra service på den. Då behöver man inte fundera på när kaffebönorna eller kapslarna är på väg att ta slut eller vilken sorts kaffepulver man ska köpa, utan allt detta tar experterna hand om. Att hyra kaffemaskin kan dock i längden bli dyrare än att köpa.
Kaffemaskin till företaget
Att köpa en kaffemaskin innebär istället att det kan vara billigare i längden än hyresavtal. Dock ställer det krav på er som företag att ni får ta hand om kaffemaskinen och rengöra den och fylla på den när det behövs. Om ni tänker köpa en kaffemaskin är det därför klokt att se till att den är lätt att rengöra, lätt att fylla på, att det finns goda möjligheter att fylla på kaffemaskinen även i framtiden samt att ni har koll på vilket underhåll som krävs för just den kaffemaskin som ni köper.

Läs mer: Guide för att löpa professionella kaffemaskiner

Olika leverantörer av kaffemaskiner

Det finns idag flertalet leverantörer av kaffemaskiner som var och en erbjuder flera olika typer av kaffeautomater, allt för att kunna matcha alla företags behov och önskemål. Här nedan ger vi förslag på några av de största leverantörerna av kaffeautomater, men det finns också fler att välja bland.

När man ska välja vilken leverantör man ska köpa sin kaffemaskin ifrån så finns det vissa saker man bör ha i åtanke. Ett företag som enbart sysslar med kaffemaskiner och liknande saker lär troligen ha mer kunskap om just kaffemaskiner än ett företag som också säljer spisar, diskmaskiner, kastruller och bestick. En annan sak man kan ta reda på är hur länge företaget har funnits i branschen. Ett företag som funnits länge i branschen lär troligen fortsätta finnas kvar på marknaden, vilket är viktigt när det gäller möjlighet till exempelvis service, underhåll, reparation och reservdelar till kaffemaskinen. Något annat som är viktigt att titta närmare på är vilket bemötande man får av leverantören, ifall leverantören är serviceinriktad och mån om att hitta rätt kaffemaskin till just ditt företag.

WMFWMF
WMF är ett tyskt företag som har jobbat ända sedan 1920 med att tillverka och sälja olika maskiner till hotell- och restaurangbranschen, däribland kaffemaskiner. De har ett brett och stort utbud och deras produkter håller hög kvalitet.

Wittenborg
Wittenborg är ett företag som har funnits i branschen sedan 1924. Numera är de en av Europas ledande tillverkare av kaffeautomater. De har satsat på att erbjuda kaffemaskiner av hög kvalitet, med snygg design och med innovativa lösningar. De har ett stort utbud och de är kända för att erbjuda driftsäkra och lättskötta kaffemaskiner.

JedeKaffemaskin till företaget
Jede är ett av Europas ledande företag när det gäller fikalösningar för arbetsplatser. De finns på 31 olika orter i Sverige och är därmed en av de få leverantörer av kaffemaskiner som är rikstäckande här i Sverige. Företaget ingår i Nestlé-koncernen, där bland annat också Zoegas, Nescafé och Kaffeknappen ingår. Jede har ett brett utbud av såväl kaffeautomater som vatten- och varuautomater.

Om du vill jämföra leverantörer och priser på kaffemaskiner och få kostnadsfria offerter vänligen fyll i foruläret ovan.

Sprid vidare