Kassasystem för butiker

När man ska investera i ett kassasystem är det första man behöver göra att sätta sig in i och tänka över vilken typ av rörelse man driver – frisörsalonger, restauranger, klädbutiker och mataffärer har alla olika behov och behöver därför olika slags kassasystem. Funktioner som är absolut nödvändiga för den ena kan därför vara helt onödiga för den andra och det är viktigt att man är på det klara med sina egna behov innan man bestämmer sig för vilken typ av kassasystem man själv behöver.

På marknaden finns idag allt från oerhört sofistikerade och komplexa system till helt enkla kassaapparater och det är därför det är så viktigt att noga tänka igenom vad det är man behöver, så att man inte råkar köpa sig ett dyrt system med finesser man inte använder eller ett som är allt för enkelt och inte klarar av att göra allt det du skulle behöva.

Om du vill ha gratis offerter från ledande leverantörer av kassasystem, baserat på dina behov, vänligen fyll i det korta forumläret ovan!


Vilka krav ställer du?

Det är bra att sätta sig ner med en checklista och gå igenom tänkbara modeller för att se hur väl de överensstämmer med dina krav. Det allra första kravet är förstås att kassasystemen du överväger ska vara godkända av Skatteverket och att de uppfyller deras krav. När du försäkrat dig om detta är det dags att titta lite närmre på din butiks behov och de funktioner kassan därför måste ha. Detta är speciellt viktigt om du tänkt köpa ett eget system eftersom du då gör en investering du förmodligen kommer stå fast vid ett längre tag.

Komplext eller simpelt?

Med mer komplexa system, som ett Front retail butiksdatasystem, får man lätt tillgång till stora mängder statistik som kan fungera som värdefullt underlag tillexempel för att förstå kundens köpmönster. Är man en mindre butik med mindre personal och mindre försäljning kanske den typen av statisk är överflödig, så var noga med att tänka igenom hur och till vad du vill använda ditt kassasystem innan du bestämmer dig.

Många av de lite mer avancerade systemen, från butiksdatorsystem till kassasystem av typen Casio TE 3000S, inkluderar en scanner för att läsa av streckkoder, något som är ovärderligt för vissa men inte nödvändigt för alla. Återigen är det bara du som vet vilka behov din butik har. Enklare system, som Casio SE-S300, saknar scanner och lämpar sig därför bättre för mindre butiker där man slår in varje enskild artikel manuellt. Med sådana system saknas ofta möjligheten att ansluta fler enheter till samma system så har man fler kassor än en bör man välja ett system som stödjer systemkonfigurering, som flera av de lite mer avancerade modellerna från exempelvis Casio och Olympia gör. Läs mer om olika modeller av kassasystem.

Kassarapporter

Mer avancerade system erbjuder ett större antal rapporter och därmed mer information om försäljningen än mindre avancerade varianter. Tillexempel kan du på en Casio TE 3000S eller en Olympia Cm 941 få information om grupptotaler, varugrupper och biträdesrapporter och andra ekonomiska rapporter medan SE-S300S bara kan ge de rapporter som Skatteverkets regler kräver, som dags och månadsrapporter. Det är också bra, men ibland svårt att komma ihåg, att försöka skaffa sig en uppfattning om saker som hur lätt och snabbt det går att stänga av och sätta på kassan eller om man har ett butiksdatasystem att starta om den, hur lätt det är att byta kvittorullar, hur snabbt den genomför transaktioner och skriver ut kvitton och liknande saker som vid första anblicken kanske verkar vara överkurs men som en stressig storhelg när tiden är knapp kan visa sig vara väldigt viktiga. Naturligtvis skiljer det sig i pris mellan de olika modellerna och ju fler och ju mer komplexa funktioner man vill ha desto dyrare blir systemet.

Casio SE-S300S Casio TE-2200
Pris ex. moms 12900:- 15990:-
Grafisk logotype x x
200 varugrupper x x
50 biträden x x
Dags, mån & årsrapport x x
PLU rapport x x
Flash-rapport x x
Timrapport x x
PC-kompatibel backup x x
Drop-in pappersladdning x x
Grupptotaler
 x
Biträdesrapport x
Scanning PLU & Scanner x
Finans/Transaktioner x
Varugrupper x
90 dagars data-backup x
Passar: Mindre butiker Frisörer, restauranger och butiker


Frontretail butiksdatasystem

Innehåller funtkioner som bland annat;
Multipla prislistor
Rapporter och statistik som kan visas eller skrivas ut.
Filtrera på datum, kassa eller säljare.
Skriv ut marginal- och vinstrapporter, försäljningar per betalsätt, obetalda inbetalningar, försäljningar per timma etc.
Pekskärm
Sökfunktion
Importera filer till bokföringsprogram

Sprid vidare