Vad är ett EPOS kassasystem?

Från och med den 1 januari 2010 är man som företagare enligt lag skyldig att ha ett certifierat kassasystem. EPOS tillhandahåller kassa-system som uppfyller de krav som ställs.

EPOS skärm
Kassaregisterlagen reglerar hur detaljhandelns kassaapparater och system ska fungera. Själva kassan måste anpassas och följa detaljerade regler. Vissa funktioner måste finnas medan andra inte får finnas. Alla kassor måste ha en certifierad och plomberad kontrollbox där alla köp sparas med utförlig information. Arbetssättet måste vara korrekt, allt måste registreras i kassan och kunden måste erbjudas ett utskrivet kvitto.

Vad är EPOS?

EPOS står för ”electronic point of sale systems”. EPOS kassasystem är en certifierad kassa vilket betyder att den är godkänd av Skatteverket. Ett godkänt kassasystem har två olika certifieringar, dels en garanterad kassa och dels en certifierad kontrollenhet.

Ett certifierat kassaregister krävs när man har en försäljning större än 4 basbelopp per år (2013: 178 000 kr/år). Överstiger din kontanta försäljning fyra basbelopp per år innefattas du av regeln oavsett om du till exempel endast bedriver verksamhet delar av året. En ideell organisation bedriver ingen skattepliktig verksamhet och innefattas därmed inte av lagen.

Äldre kassasystem uppfyller oftast inte de tekniska krav som ställs. En del äldre kassasystem kan i vissa fall byggas om för att bli godkända. PC-baserade kassasystem kan i regel byggas om med kontrollbox. De nya moderna systemen har ofta touchskärm och har blivit mindre, mer kompakta och mer tillförlitliga. De har en kontrollbox som gör att alla registreringar görs i denna enhet och kan inte modifieras.

Inom vilka verksamheter är EPOS ett bra alternativ?

Olika branscher har olika behov av kassasystem. EPOS tillhandahåller därför olika system beroende på hur din verksamhet ser ut. De har exempelvis kassasystem anpassade för salonger som bedriver tjänsteverksamhet såsom frisörer, gym och spa. EPOS kassasystem erbjuder även system som är anpassade till restauranger, livsmedelsaffärer, grossister, butiker m fl.

Betala med kort
Alla gynnas av de nya reglerna och moderna systemen då man konkurrerar på samma villkor. Exempelvis två restauranger som ligger nära varandra, den ena tog 65 kronor ”svart” och den andra 85 kronor ”vitt” för samma maträtt. Svarta marknaden har minskat vilket ger mer skattepengar. Eftersom fusket reducerats så är det bara att skriva ut Z-rapporten varje dag utan att ”diverse korrigeringar” kan göras.

EPOS erbjuder möjlighet att hyra ett kassasystem. Man kan hyra på korttid, 1-20 dagar, vilket är vanligast för kassaregister. PC-baserade system hyrs ofta över ett år. Tecknar man ett så kallat supportavtal innebär det att supporten är fri och man betalar bara för eventuell reskostnad. EPOS kassasystem innefattar en garanti på ett år, förutom kontrollenheten som är på tre år. När man införskaffat ett EPOS kassasystem ingår även utbildning av systemet vilket görs på plats när det är installerat.

Inom kassasystem finns en hel del på gång framöver. Handkassor är stort i Europa men har inte slagit i Skandinavien men kommer nog inom snar framtid att bli mer populärt. Olika typer av betalterminaler är på gång där du betalar med mobilen, trådlösa terminaler och betalning direkt via handkassan.

Om du vill ha gratis offerter på kassasystem - fyll i det korta formuläret ovan så kontakter vi dig med prisuppgiter och support.

Sprid vidare